Eerlijk over mondkapjes

Als ondernemers staan wij niet te juichen als er gesproken wordt van een 1,5m samenleving als ‘nieuw normaal’.  Wij hopen dan ook dat mondkapjes op korte termijn kunnen helpen om weer activiteiten op te starten op plekken waar we echt geen anderhalve meter afstand kunnen (of willen) waarborgen.

Op de website van de rijksoverheid kun je alles lezen over de mondkapjes plicht

We kunnen de toekomst niet voorspellen, we gaan het zien. Wij verkopen kwalitatief goede mondneusmaskers voor een betaalbare prijs. We houden ons aan de actuele regelgeving en dragen ons steentje bij om te bewaken dat medische mondkapjes bij de zorg terecht komen waar ze thuis horen.

Ondertussen willen we gewoon eerlijk zijn over mondkapjes in het algemeen:

 

‘Quest’ stelde 7 vragen en deed onderzoek om tot antwoorden te komen:

7 vragen en antwoorden over mondkapjes

(Bron: QUEST, lees het volledige artikel op: www.Quest.nl)

Het advies blijft om niet in het openbaar vervoer te stappen als het niet nodig is. Maar wie toch op reis gaat, moet dat vanaf 1 juni 2020 doen met een mondkapje op. Dit moet je daarover weten.

1. Over wat voor mondkapjes hebben we het eigenlijk?

De mondkapjes die mensen in het openbaar vervoer moeten dragen, hoeven niet aan dezelfde eisen te voldoen als de maskers van het ziekenhuispersoneel. Een zogenaamd ‘niet-medisch mondkapje’ is dus afdoende.

2. Voor wie draag je het mondkapje eigenlijk?

Zoals Rutte tijdens de persconferentie ook al zei: veel bewijs voor het nut van mondkapjes is er niet. Ze worden daarom ook alleen ingezet op plekken waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden en/of een gezondheidscheck te doen. Omdat we niet iedereen kunnen vragen of ze verkouden zijn voordat ze de trein instappen en we ook niet genoeg afstand kunnen houden, gebruiken we mondkapjes.

Of het echt een groot verschil gaat maken, is nog maar de vraag. Niet-medische mondkapjes zijn in veel gevallen namelijk niet geschikt om druppels van buitenaf tegen te houden. Maar volgens het RIVM houden de meeste mondneusmaskers de druppels die de drager produceert wél enigszins tegen. Je draagt mondkapjes dan ook vooral om de ander niet te besmetten.

3. Welke materialen zijn wel geschikt om jezelf mee te beschermen?

Hoe goed je (zelfgemaakte) mondkapje jou beschermt, hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld van welk materiaal het gemaakt is. Het RIVM keek naar onderzoeken, waarin het effect van verschillende materialen onder de loep wordt genomen.

Kapjes die van theedoeken en t-shirts gemaakt worden, laten gemakkelijk virusdeeltjes door, zo blijkt uit onderzoek. Uit een experiment bleek dat maar liefst 40 tot 90 procent van de deeltjes niet werd tegengehouden. De bekende chirurgische mondkapjes bleken 2 keer zo effectief als een theedoek. Dat zijn overigens niet de FFP2-maskers, waar mensen op de IC mee rondlopen. Die beschermen wél adequaat tegen virussen. Maar omdat die schaars zijn, bewaren we die voor de mensen die ze het hardst nodig hebben.

Een Chinees experiment boekte goede resultaten met maskers die gemaakt waren van meerdere lagen keukenpapier. Die kapjes hielden 95 procent van de virusdeeltjes tegen. Dat is dus het proberen waard. Ook een plastic kap bleek effectief, maar wel alleen als de druppels van voren op je af kwamen. De kap omsluit immers niet je hele gezicht, dus druppels kunnen ook nog zijwaarts op je gezicht belanden.

4. Wat maakt een mondkapje nog meer effectief?

Naast het gebruik van de juiste materialen, maakt ook de vorm van een mondkapje uit voor de effectiviteit. Zo moeten je neus en mond geheel omsloten zijn. Omdat, we zeiden het al, de druppels anders alsnog op je gezicht kunnen belanden. En je eigen druppels verspreid je uiteraard ook makkelijker als er grote openingen in je mondkapje zitten.

Verder mag je de voorkant van het mondkapje niet meer aanraken met je vingers. Zo zou je eventuele ziektekiemen alleen maar verder verspreiden. En heb je het kapje afgedaan, zet het dan niet opnieuw op maar pak een ‘vers’ exemplaar. Alleen dan draag je bij aan je eigen gezondheid en die van anderen.

5. Maar hoe zit het dan met de ogen?

Het coronavirus dringt niet alleen via je mond en neus je lichaam binnen. Ook ogen zijn een zwakke plek in ons gezicht. Daarom maken ze op de IC gebruik van een volledig gezichtsmasker, om besmetting met het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Een mondkapje zit duidelijk niet voor je ogen, dus in de trein blijft het risico aanwezig dat je via je ogen besmet raakt. Daarom blijft het advies ook om alleen met de trein te reizen als het niet anders kan.

6. Hoe maak je je mondkapje weer schoon?

Als je herbruikbare mondkapjes gaat gebruiken, moet je ze natuurlijk wel wassen. Sterker nog, iedere keer als je gebruik maakt van het openbaar vervoer, moet je een schoon kapje op zetten. Het kan dus nodig zijn om meerdere maskers in je tas te hebben.

Volgens het Centers for Disease Control (VS) is het genoeg om je mondkapjes in de wasmachine te gooien. Ook het RIVM adviseert het gebruik van een wasmachine, maar dan wel op een hoge temperatuur (60 graden). Wat je niet moet doen, is je mondkapje desinfecteren met bleekmiddel. Dat tast de vezels van de stof aan, waardoor het mondkapje minder effectief wordt.

7. Wat is het risico van een mondkapje?

(*) Het gebruik van mondkapjes is in geen geval een vervanging van social distancing. Dat blijft de beste manier om besmetting te voorkomen. De mondkapjes kunnen een gevoel van schijnveiligheid geven, waardoor mensen onnodig risico nemen. Blijf dus – ook als je een mondkapje op hebt – alsnog zoveel mogelijk bij elkaar uit de buurt.

(*) onze gedachte als aanvulling op het antwoord bij vraag 7:

Zoals we deze pagina begonnen, durven wij  te hopen dat op korte termijn mondkapjes wel een tijdelijke oplossing kunnen zijn in plaats van social distancing op locaties (zoals café, terras, theater, bioscoop, concertzaal, sportclub en gemeenschapshuis) en evenementen (festival, concerten, tentoonstellingen, kermissen, beurzen en andere bijeenkomsten) waar 1,5m afstand gewoon geen optie is…

Voor nu blijft afstand houden natuurlijk de beste manier om samen zo snel mogelijk tot een betere situatie te komen!